Prin intermediul aparatului dentar, zâmbetele capătă forma dorită atât din punct de vedere estetic, cât și medical. Nu întotdeauna recomandarea de a purta aparat dentar vine din cauze estetice, ci din motive care țin de o mușcătură corectă, de aliniere optimă a dinților care permite păstrarea unei danturi sănătoase cât mai mult timp.

În funcție de gravitatea cazului, de timpii pe care pacientul este dispus să îi accepte ca purtător de aparat dentar, există mai multe tipuri de aparate care se pretează. Alegerea între aparatele dentare invizibile (de tip gutieră transparentă), metalice (clasic, cu brackeți metalici) și din safir (cu brackeți transparenți) se face informat, la sfatul medicului specialist ortodont, în funcție de mai multe criterii care țin de:

  • comportamentul pacientului
  • gravitatea cazului
  • importanța acordată de către pacient aspectului aparatului dentar
  • timpul total al tratamentului cu aparat dentar (unele tipuri de aparate dentare necesită timpi mai îndelungați până la obținerea rezultatului dorit)
  • considerente financiare

Este important să știm că indiferent de tipul de aparat dentar ales, rezultatul final va fi același atât timp cât medicul ortodont respectă toți pașii tratamentului. Așadar, indiferent de bugetul disponibil al pacientului, corectarea danturii este posibilă!

Tipuri de aparant dentar

Tipuri de aparat dentar: invizibil, safir, metalic

Aparatul dentar invizibil – tip gutieră

Aparatul dentar tip gutieră a câștigat mult teren în ultimii ani. Acesta se regăsește distribuit de mai multe branduri, fiind cunoscut și sub numele de Invisalign – denumirea primului brand importat în România. Avantajele și dezavantajele acestui tip de aparat dentar sunt foarte dezbătute de către pacienți și specialiști:

  • aspect subtil, aproape invizibil – se prezintă sub formă de gutiere: nu are sârmă de susținere și brackeți
  • presupune mai puține vizite la cabinetul stomatologic – fiecare etapă a tratamentului este reprezentată de o nouă gutieră care trebuie înlocuită periodic: pacientul primește de la începutul toate gutierele aferente tratamentului și le schimbă singur, acasă, fără să fie nevoie de vizite la specialist care să regleze aparatul dentar. Practic, costurile vizitelor la cabinet necesare în cazul aparatelor clasice cu brackeți sunt incluse în tariful gutierelor – acestea sunt mai costisitoare decât un aparat clasic
  • nu se pretează tuturor tipurilor de malocluzie – presiunea aplicată de acest tip de aparat dentar nu este eficientă pentru toți pacienții. Deși poate să corecteze și cazuri complexe, în unele cazuri timpii de tratament sunt mult mai mari decât în cazul aparatelor clasice. De asemenea, există studii pe cazuri izolate în care aparatele tip gutieră au dus la pierderea anumitor dinți din cauza tipului de presiune aplicat și a lipsei vizitelor în cabinet periodice, așa cum sunt impuse în cazul aparatelor clasice
  • responsabilizarea pacientului este imperios necesară: fiind un aparat dentar mobil, tentația pacienților de a „sări” anumite zile sau de a întârzia purtarea gutierelor după ce au fost igienizate este mare. Aparatul dentar invizibil necesită curățare înainte de aplicare, trebuie înlăturat în timpul meselor, iar manevrarea acestuia devine un inconvenient pentru unii pacienți

Aparatul dentar metalic

Aparatul dentar clasic, metalic, cu brackeți, este în continuare extrem de utilizat în cabinetele dentare. Rezultatele acestuia au cazuistică îndelungată în timp și sunt dovedite clinic în o mulțime de cazuri, de la cele mai simple la cele mai complexe. Iată avantaje și dezavantaje ale aparatului dentar metalic:

  • aparatul dentar metalic este fix și necesită vizite regulate la dentist, deoarece deplasarea dinților se face lent, permițând osului alveolar să se adapteze schimbarilor produse. În același timp, acest tip de aparat are rezultate durabile și sigure.
  • aspectul aparatului dentar metalic nu permite „ascunderea” acestuia – pentru pacienții care își doresc un tratament subtil, acesta nu este o opțiune. În cazul în care aparatul dentar tip gutieră nu este o opțiunea pentru aceștia, alternativa la aparatul metalic este cel din safir – are tarife mai accesibile decât aparatul invizibil, însă are brackeți transparenți, subtili
  • rezistența aparatului dentar metalic este un aspect greu de ignorat: indiferent de comportamentul pacientului în ceea ce privește obiceiurile alimentare, aparatul dentar metalic nu prezintă riscuri de deteriorare
  • nivelul de durere al acestui tip de aparat dentar în timpul tratamentului este același cu toate celelalte tipuri de aparate dentare, întrucât presiunea dentară este cea care provoacă dureri – acesta fiind mecanismul tuturor aparatelor dentare. Trebuie ținut cont, însă, de faptul că la începutul tratamentului, pot apărea afte și leziuni dureroase în cavitatea bucală, până când țesuturile se obișnuiesc cu noul „accesoriu”.

Aparatul dentar din safir

Aparatul dentar din safir este și el unul fix, însă se află la mijlocul celor doi poli reprezentați de aparatele de tip gutieră și cele metalice: are un aspect subtil, însă are brackeți transparenți și aceeași eficiență dovedită ca aparatul dentar metalic, clasic. Iată cele mai importante aspecte ale aparatului din safir:

  • necesită vizite regulate la dentist în timpul tratamentului – ortodontul va face reglajele necesare fiecărei etape ale tratamentului și va monitoriza eficiența presiunii aplicate
  • tarifele sunt foarte accesibile, iar eficiența este optimă
  • brackeții din safir nu sunt cu adevărat invizibili. Deși ochiul laicului va trece peste ei de câteva ori, ei sunt vizibili la o inspecție mai atentă. La aparatele Safir, brakeții fac dinții să pară mai mari. Ei nu sunt vizibili nici măcar la priviri repetate, sunt vizibili doar dacă te uiți fix la dinții unei persoane, fapt care nu este probabil să se întâmple.
  • specialiștii utilizează aparatul dentar Safir și este recunoscut ca fiind absolut hipoalergenic
  • acest aparat nu se colorează precum acrilicul sau dinții naturali. Sârma arcului va lăsa o linie peste suporturile de plastic de la contact, dar oxizii metalelor nu reacționează cu cristalele de safir, deci acest lucru nu este o problemă. Brackeții din safir nu se vor decolora sau păta, indiferent de cât de mult vin roșu ai consuma
  • trebuie să știți că acest tip de aparat cu brackeți din safir este mai sensibil decât cel metalic. Așadar, în alimentele foarte dure brackeții pot să fie afectați dacă nu le acordăm atenția necesară

Ce trebuie să faci înainte să îți pui aparat dentar?

Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl vei folosi, vizita la medicul dentist generalist este imperios necesară înaintea începerii tratamentului ortodontic. Un pacient care va purta aparat dentar, trebuie să rezolve orice problemă de sănătate a danturii înainte de aplicarea aparatului. Așadar, va fi nevoie de igienizare completă, tratarea tuturor cariilor, precum și a eventualelor cazuri de gingivită, eliminarea molarilor de minte etc.

La Evolution Dent tratăm cele mai complicate cazuri de malocluzie prin aparate dentare recomandate de specialist. Programează-te pentru un consult preliminar și verifică homepage-ul nostru pentru oferte la aparate dentare.

Programează-te!