Zâmbetul ne ajută să fim percepuți mai frumoși, mai sănătoși și, de ce nu, mai atractivi. Acesta e motivul pentru care albirea dentara este una dintre cele mai cerute tratamente estetice din cabinetul stomatologic: pentru a obține faimosul zâmbet de Hollywood.

Etiologia colorațiilor dentare variază de la modificările legate de vârsta pacientului la cele cauzate de factori intrinseci și extrinseci. Fumatul, consumul de cafea, ceai verde/negru, vin roșu, precum și consumul de anumite medicamente sau folosirea excesivă a apei de gură cu clorhexidină pot duce la schimbarea culorii dinților către alb-gălbui.

În general, orice aliment care pătează hainele, poate colora dinții.

Pentru că a existat cel puțin un pacient care odată intrat în cabinetul nostru a cerut un zâmbet fix ca al lui Dorian Popa ( 🙂 ) avem de făcut o precizare: trebuie să înțelegeți că ceea ce se vede la televizor nu sunt dinți naturali și nu au o culoare obținută prin albire dentară profesională. De cele mai multe ori ceea ce vedem în showbiz sunt fațete sau coroane dentare.

Specialiștii noștri realizează albirea dentară cu ajutorul laserului Dr. Smile. Este un tratament eficient și sigur, care nu afectează structura dentară și care poate albi dinții cu până la 10 nuanțe în mai puțin de o oră.

Albirea dentară – cum se realizează, pas cu pas

Pentru că pacienții au întrebări prestabilitate, în general, vom explica, pas cu pas, ce presupune procedura de albire dentară din momentul în care pășiți în cabinet și până plecați cu zâmbetul alb la purtător. 🙂

  1. Medicul stomatolog stabilește culoarea actuală a dinților cu ajutorul cheii de culori dentare. Astfel putem verifica câte nuanțe se albesc într-o ședință.
  2. Pasul următor constă în realizarea un periaj profesional. Nu este recomandată realizarea albirii în aceeași sedință cu detartrajul deoarece există riscul de sângerare a gingiilor, mai ales la pacienții care nu și-au mai făcut această manoperă de mai mult de 6 luni.
  3. Se aplică o barieră gingivală care are rolul de a proteja gingiile în timpul albirii.
  4. Pasul final constă în aplicarea pe dinți a gelului de albire pe bază de peroxid de hidrogen, cu o concentrație de 37%.
  5. Întreaga ședință durează între 30 minute și o oră și este o operațiune simplă și confortabilă pentru pacient, care în tot acest timp rămâne întins pe scaun.

De ce albirea dentară cu laser?

Avantajele folosirii laserului constă în faptul că scurtează timpul de tratament și nu încălzește dinții, deci nu irită pulpa dentară, iar frecvența luminii laserului distruge bacteriile care pot cauza afecțiuni parodontale.

Ce nu poate să facă albirea dentară cu laser?

Această procedură nu face minuni, iar noi nu obișnuim să facem promisiuni false pacienților noștri. Așadar, trebuie să știți că albirea dentară are limitările ei:

  • nu albește obturațiile dentare (plombe)
  • nu albește lucrările protetice
  • nu îndepartează petele cauzate de ingestia de tetraciclină sau fluoroză

De asemenea, este recomandat ca albirea dentară să se realizeze înainte de schimbarea lucrărilor protetice sau a obturațiilor pentru a ajunge la culoarea dorită de către pacient și pentru ca viitoarele lucrări/obturații să se realizeze la culoarea obtinută ulterior albirii.

Totuși, acest tratament estetic nu este recomandat tuturor pacienților. Nu se face această procedură, așadar, femeilor insărcinate și care alaptează, pacienților care suferă de boala parodontală, eroziune dentară, carii dentare, sau pacienți alergici la peroxide, precum nici minorilor. De aceea, noi propunem întotdeauna o consultație preliminară pentru ca medicul sa decidă dacă sunteți un candidat pentru această intervenție.

Cum se menține efectul albirii dentare? „Cât durează?”

Întrebarea pe care toată lumea o pune și răspunsul pe care cu toții îl așteaptă: „Cât durează?”

Răspunsul variază și este condiționat de o mulțime de factori. Cel mai important factor rămâne, însă, pacientul și grija acestuia pentru dantura sa ulterior procedurii.

Câteva zile după tratamentul de albire nu este recomandat să se consume produse care au coloranți alimentari puternici ca: sfecla roșie, vinul roșu, cafea, ceai, zmeură etc. În ceea ce privește băuturile care pătează dinții (cum ar fi cafeaua, la care mulți pacienți nu pot renunța atât de ușor), acestea pot fi consumate cu… paiul. Practic, trebuie evitat cât mai mult contactul acestora cu dinții proaspăt albiți. Este important ca pacientul să urmeze acasă toate sfaturile legate de o igienă dentară corectă.

Albirea dentară nu este, așadar, permanentă, ci este necesară o ședință de întreținere o dată pe an în vederea menținerii rezultatelor. În principal, ca să dăm răspunsul „din carte”, presupunând că se respectă toate condițiile medicului, efectele albirii dentare cu laser durează între 6 luni și 1 an.

Cât de tare se vor albi dinții?

Acest lucru depinde de culoarea actuală  a pacientului și de cauzele colorării lor. De aceea, albirea are rezultate diferite de la pacient la pacient. Este un proces chimic, care continuă să acționeze și după îndepărtarea gelului de pe dinți. Așadar, trebuie să știți că nuanța cu care plecați din cabinet nu este cea finală, iar a doua zi veți avea o surpriză plăcută când vă veți privi zâmbetul în oglindă! 🙂

În funcție de culoarea pe care și-o dorește pacientul, se recomandă mai multe ședințe la un interval de maximum o săptămână.

Cât de dureroasă este albirea dentară?

Tehnicile moderne de albire nu provoacă durere, însă pot cauza cel mult o sensibilitate care este temporară. Dacă pacientul are un prag al durerii scăzut, este recomandat să se administreze un antialgic înainte de albire, pentru a minimiza sensibilitatea. Senzația resimțită se aseamănă cu un fulger care trece dintr-un dinte în altul.

Este albirea dentară dăunătoare?
Ca orice lucru realizat în exces, și albirea dentară poate fi dăunătoare. Dacă este realizată, însă, conform recomandărilor medicului atunci ea chiar mărește rezistența smalțului, deoarece este stimulată remineralizarea acestuia.

Cu alte cuvinte, înainte de orice decizie, este nevoie de o consultație personalizată, în urma căreia vom aplica o procedură… personalizată, în funcție de nevoile tale. Te așteptăm la cabinet! 🙂

Dr. Mădălina Dobre

Call Now ButtonProgramează-te!