Boala parodontala  (parodontita marginala) afecteaza o mare parte a populatiei. Este o afectiune inflamatorie cronica a gingiei, care lasata netratata poate conduce la pierderea dintilor. Factorul determinant este cel bacterian, insa exista o serie de factori favorizanti cum ar fi fumatul, trauma ocluzala, predipozitia ereditara, obiceiuri vicioase, stari fiziologice ( sarcina, pubertate), boli generale( diabet, leucemie, anemie etc), tratamente medicamentoase utilizare in epilepsie, hipertensiune, tratament imunosupresor.

Boala parodontala evolueaza de obicei lent, pe parcursul a mai multor ani, fara durere semnificativa. Din aceasta cauza, multi pacienti ignora micile semne aparute permitand bolii parodontale sa se instaleze. Controalele periodice (LA 6 LUNI) permit medicului sa previna sau sa diagnosticheze stadiul  in care se afla boala parodontala, astfel incat sa poata fi tratata adecvat ,obtinand rezultate maxime in urma tratamentului.

Stadiile bolii parodontale

Placa dentara  este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare care neindepartata corespunzator prin autoigiena orala si igienizare profesionala se calcifica si formeaza tartrul dentar

In prima etapa, boala parodontala va afecta structura superficiala a parodontiului marginal  determinand diagnosticul de gingivita. Aceasta este inflamatia gingiei care apare ca raspuns al organismului prin sistemul sau de aparare (imunitar) la atacul produs de toxinele eliminate de bacteriile acumulate pe dinte, in vecinatatea gingiei. Astfel, gingia:

  • devine rosiatica,
  • se umfla,
  • sangereaza in timpul periajului
  • papilele interdentare incep sa se desprinda de dinti

In absenta tratamentului gingivitei, boala parodontala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal si anume ligamentele periodontale si osul alveolar. Afectiunea este extrem de distructiva si produce resorbtia progresiva a osului .

Popular, aceasta boala se numeste paradontoza. Daca nu este tratata, va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.

Cum tratam boala parodontala?

Tratamentul bolii parodontale depinde de stadiul in care a fost diagnosticata aceasta afectiune.Totusi,metoda de electie in tratarea acesteia este terapia cu laser, un tratament modern, de ultima generatie , non-chirurgical si minim invaziv.

Actiunile si avantajele laserului in boala parodontala:

-decontamineaza pungile parodontale( efect bactericid)

-efect biostimulator ( efect de regenerare)

-vindecare rapida

-nedureros

-pacientul nu are restrictii privind activitatile zilnice

-confortabil pentru pacient

-fara sensibilitate dentara post tratament

-actioneaza selectiv doar pe tesutul afectat

Inainte de terapia cu laser, in urma consultatiei, medicul va identifica factorii favorizanti de la nivelul cavitatii bucale precum trauma ocluzala, obiceiuri vicioase, metode inadecvate de autoigiena, leziuni carioase, obturatii sau  lucrari protetice incorect adaptate si va indica  rezolvarea acestor probleme si nu in ultimul rand va realiza igienizarea profesionala.  Ulterior, se va realiza o evaluare parodontala ce include masurarea pungilor parodontale, radiografii dentare, istoricul afectiunii.

Aceasta terapie are rezultate dintr cele mai bune atat timp cat pacientul constientizeaza importanta igienei orale si respecta intocmai indicatiile medicului.In functie de stadiul bolii, medicul poate solicita pacientului sa revina la control la 3 sau la 6 luni.

Pentru mai multe detalii despre tratamentul bolii parodontale cu laser, te invitam sa citesti aici!

Tratamentul parodontal are ca scop:

  • oprirea din evolutie a distrugerilor tesuturilor parodontale
  • eliminarea sau controlul factorilor cauzali
  • modificarea florei microbiene astfel incat sa nu mai reprezinte un mediu de dezvolare bacteriana
  • stimularea vindecarii si reatasarea gingiei la dinte

Dr. Gianina Horneț, Evolution Dent

Programează-te!