Injectarea cu acid hialuronic pentru mărirea buzelor prinde tot mai mult teren, ca urmare a promovării buzelor pline și voluptoase de către mass-media. Acidul hialuronic este folosit și pentru umplerea ridurilor, corecția unor asimetrii, rinoplastii, dar și pentru hidratare și rejuvenare cu scopul prevenirii apariției ridurilor.
Practic, vorbim despre un carbohidrat ce se găsește în mod fiziologic în corpul uman, la nivelul creierului, splinei, ficatului și al pielii, fiind sintetizat până în jurul vârstei de 30 de ani, după care producția lui începe de scadă treptat, până la 60 ani, când se oprește cu totul.
Există multe întrebări (fără răspuns sau cu răspunsuri laconice) despre acidul hialuronic, mai exact despre procedura de mărire a buzelor cu această substanță. Așa că, odată ce am recurs și eu la această procedură, am decis să răspund la aceste întrebări din ambele perspective. Atât ca medic, cât și ca pacient.
Cum decurge experiența injectării cu acid hialuronic în buze?
Injectare cu acid hialuronic în buze: perspectiva medicului
Întâlnirea cu medicul presupune trecerea în revistă a istoricului medical și a medicamentelor pe care le luați, în ce constă procedura, beneficiile ei, dar și riscurile aferente.
Trebuie să știți, înainte să vă programați pentru consult și procedură, că este recomandat ca înainte cu minimum două săptămâni înainte să renunțați la orice medicament anticoagulant (cum ar fi aspirina). În caz contrar, vei fi reprogramată pentru intervenție.
Procedura este relativ simplă și atraumatică:
- Se face anestezie, fie locală prin aplicarea de cremă anestezic, fie prin injectare care amortește complet buzele.
- După o dezinfectare riguroasă la nivelul buzelor, medicul începe procedura de injectare care durează maximum 20 de minute și este complet nedureroasă.
- Imediat după, este posibil să apară: roșeață, sensibilitate, edem sau senzație de mâncărime, echimoze, hematoame. Se poate aplica gheață pentru a reduce aceste efecte nedorite. De asemenea, există riscul apariției herpesului labial.
Este importantă hidratarea cu cel putin 2 litri de apă pe zi, care ajută la refacerea pielii și înglobarea acidului.
Se recomandă evitarea consumului de alcool, exercițiile fizice sau expunerea la căldură excesivă: saună, solar, soare, băi fierbinți, precum și evitarea folosirii rujului, balsamului de buze sau a altor produse similare.
Trebuie să știți că efectele nu sunt permanente și că promisiunile garantate 100% sunt doar strategii de marketing (oarecum) bine puse la punct. Așadar, efectele injectării cu acid hialuronic pot dura de la câteva zile la 18 luni, depinzând de produs, de cantitatea de substanță injectată, dacă este prima injectare sau te afli la întreținere, gradul de hidratare al pielii, precum și de administrarea unor medicamente care pot grăbi procesul de resorbție al acidului hialuronic. Toate astea pentru că acidul hialuronic este 100% biodegradabil.
Nu este recomandată injectarea în timpul sarcinii și imediat după sarcină, persoanelor care sufera de foliculită, boli autoimmune sau au alergii la anestezice.
Injectare cu acid hialuronic în buze: perspectiva pacientei-medic 🙂
După o lungă perioadă de curaj combinat cu frică, mi-am luat inima in dinți și, în halatul de medic, m-am așezat pe scaunul de pacient.
Colegul meu mi-a facut anestezie prin injectare, amorțindu-mi buzele și dinții (da, e adevărat, îmi înțeleg pacienții: nu este deloc o senzație plăcută!), după care a trecut la injectarea acidului.
Până să mă dezmeticesc, deja terminase intreaga procedură. Așa cum vă spuneam, injectarea nu durează mult și… are rolul ei și această anestezie. M-am amuzat tot timpul pentru că voiam să vorbesc și nu prea îmi ieșea, plus că îi amuzam și pe cei din jur.
Imediat după injectare, mi-am simțit buzele umflate, atât din cauza anesteziei, cât și din cauza injectării acidului în sine. Senzația neplăcută a fost repede contracarată de nevoia să mă uit mereu in oglindă, să-mi admir noile buze, care acum au o formă mult mai frumoasă și, cel mai important, când zâmbesc se… văd. 🙂
În ceea ce privește efectele post-injectare cu acid hialuronic, am avut doar o echimoză deasupra buzei, pe care am putut să o maschez abia a doua zi.
După aproximativ 3-4 zile, după ce edemul s-a retras în totalitate, am observat că buzele sunt mult mai hidratate, cu un aspect mult mai plăcut și… abia aștept următoarea ședință.
Momentan mi-am injectat doar 1ml de acid hialuronic, urmând ca în scurt timp să completez cu încă 1 ml, pentru a ajunge la marimea pe care mi-o doresc. Cazul meu este unic, așa cum sunt toate celelate paciente. Atât din punct de vedere al nevoilor, cât și din punct de vedere al preferințelor, este posibil să fie suficientă o singură injectare sau să ai nevoie două, trei ședințe. Aceste detalii și aspecte se discută la fața locului, în cabinet, cu medicul specialist care îți poate spune exact ce cantitate de acid hialuronic îți recomandă astfel încât să ajungi la rezultatul dorit.
Cert e că dacă și inainte de experiența mea recomandam augumentarea buzelor, acum cu atât mai mult încurajez femeile să opteze pentru procedură, pentru că pot să empatizez 100% cu pacientele mele. Nu uitați, acidul hialuronic nu face doar să mărească buzele, ci le hidratează și le face să arate mai ferme, mai sănătoase, mai tinere!
Vă așteptăm la cabinet! 🙂
Dr. Mădălina Dobre