Teama este o emoție normală, pe care o experimentează foarte multă lume, fie că este fondată sau nu; iar teama de medicul stomatolog e una frecventă. Trebuie să recunoaștem că vizita la medicul stomatolog nu este tocmai distractivă.
Nici măcar pentru mine nu este o plăcere schimbatul scaunului de medic cu cel de pacient, dar este necesar, deoarece cel mai bun tratament este prevenția. Așadar, pornim de la o premisă clară: și medicii stomatologi înțeleg frica de… stomatologi!
De ce ne este teamă de stomatolog?
Milioane de oameni evită în fiecare an vizita la stomatolog ca urmare a unei experiențe neplăcute, deobicei petrecută în perioada copilăriei, dar nu de puține ori din cauza unor traume din viața de adult. Mulți pacienți au implementată frica de stomatolog de către părinți, care fac greșeala de a-și „amenința” copiii cu pedepse ce constă în vizita la medic sau la stomatolog.
Așa se întâmplă să avem o mulțime de pacienți care ajung în cabinet atunci când problemele sunt mai grave, iar tratamentul este de lungă durată, mai complicat și, nu în ultimul rând, mai costisitor.
De aceea, este extraordinar de important ca vizita la stomatolog să fie facută o dată la 6 luni.
Întotdeauna am considerat că relația medic-pacient trebuie să se bazeze pe comunicare, încredere, înțelegere și empatie și de ce nu, prietenie, astfel încât confortul pacientului să fie maxim.
Nu uitați că și medicii dentiști au fost, cel puțin o dată, pacienți! 🙂 Și dinții noștri sunt exact la fel ca ai voștri, supuși acelorași slăbiciuni, pericole și afecțiuni. Așadar, putem empatiza cu pacienții mai bine decât v-ați aștepta!
Cauzele care îi fac pe oameni să fie anxioși sau chiar să dezvolte o fobie sunt diverse, dintre care cele mai răspândite sunt: teama de durere, teama de ace, frica de efectele secundare ale anesteziei, rușinea, lipsa confortului, lipsa controlului, mass-media.
Cum învingem teama de stomatolog?
Pentru a învinge teama este important să o conștientizați, după care să identificați cauza ei, să planificați gradual tratamentele. Puteți recurge și la tehnici de relaxare (yoga, tehnici de respirație), să veniți însoțiți sau chiar să vă recompensați după o vizită (respectând, evident, indicațiile medicului! De exemplu, o înghețată imediat după albirea dentară nu-i cea mai bună idee! 🙂 ). De asemenea, este foarte important să alegeți medicul potrivit pentru dumneavoastră.
Cum vindecăm teama de stomatolog la Evolution Dent?
În primul rând, o conștientizăm! 🙂 Da da, știm că pacienții au frică de dentiști și de-aici recurg toate măsurile pe care le luăm pentru a face experiența de pe scaun una (cât mai aproape de) plăcută.
Ambientul clincii Evolution Dent este cald, prietenos. Vrem să te simți bine, ca acasă! Vorbim despre clinică modernă (ne lăudăm puțin, dar după ce ne vizitezi o să înțelegi de ce 🙂 ), care se ridică la standardele actuale din stomatologie.
Dispunem de aparatură modernă care vine în ajutorul medicilor pentru realizarea celor mai bune tratamente stomatologice, dar și în ajutorul pacienților prin diminuarea simptomelor dureroase până la eliminarea totală a acestora (tratamente cu laser).
Noi, medicii din echipa Evolution Dent suntem amabili, calmi, răbdători și, mai ales, empatici (da, iar ne lăudăm, dar după ce ne cunoști o să înțelegi de ce! 🙂 ). Îți vom explica fiecare pas și îți vom spune ori de câte ori este nevoie ce vei simți în timpul tratamentului. Așa ne dorim să eliminăm senzația de pierdere a controlului pe care pacientul o simte odată așezat pe scaun și care poate crea stări de angoasă și frică.
Deseori planificăm primele ședințe de tratament să fie de scurtă durată, astfel încât pacienții să se acomodeze, iar prima ședință o rezervăm pentru o discuție atât a planului de tratament, cât și a dorințelor, așteptărilor și temerilor pacienților.
Putem asculta muzica ta preferată pe parcursul ședinței! 🙂
Folosim anestezia la majoritatea manoperelor, în special la cele care pot provoca durere; aplicăm gel sau spray anestezic pentru gingie astfel încât senzația de înțepătură să fie minimă. În cazuri mai complicate putem recurge la diverse tipuri de sedare.
Te incurajam să ne oprești la orice urmă de durere sau disconfort. În primele ședințe vom face pauze mai lungi, mai dese, ori de câte ori este nevoie, astfel încât controlul să fie la tine.
Ce zici, sună mai bine acum vizita la dentist? Noi te așteptăm! 🙂
Programări la: 0749 990 900
Dr. Mădălina Dobre